Hodowcy powinni:

– unikać miejsce bytowania dzikiego ptactwa;

– myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i drobiem utrzymywanym w stadach przydomowych,

myć dokładanie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem;

– przy obsłudze drobiu w gospodarstwie zakładać odzież i obuwie przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu i zmieniać je po wyjściu z kurnika;

– stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków,

w których utrzymywany jest drób;

– zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich.

Hodowcy nie powinni:

– dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwego dzikiego ptactwa lub ptaków sprawiających wrażenie chorych;

– karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;

– poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki.

Loading