Hodowcy powinni:
– unikać miejsce bytowania dzikiego ptactwa;
– myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i drobiem utrzymywanym w stadach przydomowych,
myć dokładanie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem;
– przy obsłudze drobiu w gospodarstwie zakładać odzież i obuwie przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu i zmieniać je po wyjściu z kurnika;
– stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków,
w których utrzymywany jest drób;
– zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich.
Hodowcy nie powinni:
– dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwego dzikiego ptactwa lub ptaków sprawiających wrażenie chorych;
– karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
– poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki.
![]()